LEED GOLD sertifikat

Uz NPM do LEED Gold sertifikata

“Poslovni objekti u Srbiji su lideri u podizanju standarda održivosti, jer inicijative potiču iz sedišta multinacionalnih kompanija koje imaju svest o značaju održivosti i budžete namenjene ulaganju u održivost objekta i sertifikaciju“, izjavila je projekt menadžer Novaston platforme Jelena Jolović na konferenciji BuildUp 2022, predstavljajući Novaston kao partnera u ostvarivanju održivih projekata.

Govoreći o izazovima u arhitekturi u turbulentnim vremenima građevinske industrije, Jelena Jolović je predstavila projekat rekonstrukcije nekadašnje proizvodne hale fabrike Novkabel u industrijskoj zoni Novog Sada. Novaston Project Management (NPM) kao deo Novaston platforme, uključen je od samog početka u ovaj projekat, na poziciji projekt menadžera. Sa ostalim učesnicima na ovom projektu bavili su se sprovođenjem smernica budućeg korisnika objekta u procesu projektovanja, zelene sertifikacije i koordinacije procesa izgradnje.

- površina od cca 11.000m2, a po završetku radova imaće približno 16.500m2 bruto površine

- od oko 35.000m2 oko objekta više od 12.000 m2 je samo pod zelenilom

- čak 4 unutrašnjih bašti - atrijuma

- Town Planing princip organizacije prostora, kao i Activity Base Workspace

„Objekat je u procesu dobijanja sertifikata LEED Gold. Zajedno sa partnerima iz kompanije TGBG, Novaston je dao smernice za projektovanje i započeo proces sertifikacije odmah po postavljanju koncepta. Kada objekat bude zvanično završen, testiraće se sistemi i proveriti prikupljena dokumentacija, potom će biti izdat sertifikat LEED Gold. Inicijator je bio korisnik prostora – kompanija Schneider Electric, a za Novaston je bilo izazovno procesom rekonstrukcije postići tako visok nivo sertifikacije.“

Iako je za investitora isplativije sertifikovati objekat dok je projekat jos uvek na papiru, odabrati targetirane kredite i koncipirati budžet, u svom portfoliju Novaston ima i klijente koji su se odlučili da naknadno urade sertifikaciju objekata koji se već koriste. To smo uspešno postizali primenom i dodavanjem novih rešenja, i izradom opsežne dokumentacije i tako bili deo projekata koji menjaju svest i postavljaju nove standarde u domenu održivosti, zaključila je Jelena Jolović.