CSR aktivnosti

2023: Fokus na CSR aktivnostima

Teška vremena su uvek izazov za opstanak i razvoj poslovanja, ali isto tako donose i nove mogućnosti za razvoj onima koji su posvećeni pravim vrednostima u biznisu, kao i boljitku cele zajednice. Jasno je da globalnu ekonomiju očekuje turbulentna 2023. godina što će kompanije staviti pred svojevrsni test – da li su društveno odgovorno poslovanje (CSR) i principi zaštite životne sredine ukorenjeni u njihove poslovne vrednosti ili je ta angažovanost rezervisana za dobra vremena, ocenjuje PR menadžerka Sandra Pekić.

"Novaston CSR tim dosledno bira dugoročnu strategiju – a to je angažovanje oko izazovnih društvenih tema, uključivanje zaposlenih u podsticanje trajnih promena, kao i primenu inovacija u svoje poslovne strategije. Novaston je već godinama u Klubu prijatelja UNICEF-a, a redovnim mesečnim donacijama pomaže i organizaciji SOS DEČIJA SELA SRBIJA."

Prema njenim rečima, društveno odgovorno poslovanje više ne podrazumeva samo doniranje novca, već i aktiviranje saradnika i partnera da se uključe u autentične humanitarne aktivnosti. Novaston Marketing Consultancy (NMC) je sa partnerima (poput STOP SHOP ritejl parkova) organizovao humanitarnu akciju pranja stakala na automobilima, od koje je ceo prihod doniran Nacionalnom udruženju roditelja dece

obolele od raka (NURDOR). Produktivni pristup podrazumeva i upoznavanje lokalne zajednice sa radom humanitarnih organizacija radi njihovog potencijalnog uključivanja u buduće akcije – kao što je bilo sa volonterima Crvenog krsta Pirot tokom rođendanske proslave PULS Shopping Parka. Takođe, tu je i redovna podrška akcijama dobrovoljnog davanja krvi u AVA Shopping Park-u.

"CSR inicijative i fokusiranje na održivost u svim segmentima više nije pitanje izbora, već neophodna stavka u poslovanju. Kompanije moraju pažljivo birati svoje profesionalne veze i partnerstva, vodeći se principima društvene i ekološke odgovornosti u celom procesu funkcionisanja. Takođe, napori da se poboljša društvo i prirodna okolina imaju ključni uticaj na odluke o ulaganju većine investitora (73%). Novaston u svoj portfolio zato uključuje i ekspertizu u BREEAM sertifikaciji koja je posebno važna za deo platforme koji se bavi projekt menadžmentom (NPM)."