Trziste nekretnina: Sta nas ceka?

Tržište nekretnina: Šta nas čeka?

Mia Zečević, Novaston: Prošla godina i pored COVID 19 završena pozitivnim volumenom investicija u SEE regionu, dok su glavni problemi pojava uskih grla u snabdevanju, povećanje cene energenata i repromaterijala, najviše pod uticajem rusko-ukrajinskog rata. Vodeći igrači na tržištu su Srbija, Hrvatska i Bugarska, potom i Slovenija.

Pandemija korona virusa usporila je na kratko razvoj industrije nepokretnosti u celom regionu. Iako u početku krize nije tako izgledalo, real estate tržište ubrzo pokazalo snažan otpor, kao i sposobnost prilagođavanja i oporavka, ocenjeno je na panelu „Tržište nekretnina Jugoistočne Evrope nakon krize”, na Sedamnaestoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji o razvoju nekretnina, održanoj u Zagrebu. Moderator ovog panela bila je Mia Zečević, CEO Novaston platforme, kompanije koja je lider u oblasti upravljanja nekretninama u Srbiji i koja se ubrzano pozicionira u sektoru retail-a, poslovnog prostora i hotelijerstva kako u ovoj zemlji, tako i u regionu, posebno u Hrvatskoj, prvenstveno kroz projekte u Rijeci i Opatiji.

Mia Zečević je istakla da je prošla godina i pored COVID 19 završena pozitivnim volumenom investicija u SEE regionu, dok su glavni problemi pojava uskih grla u snabdevanju, povećanje cene energenata i repromaterijala, najviše pod uticajem rusko-ukrajinskog rata. Ona je podsetila da je ta nova kriza u martu donela inflaciju koja dostigla najviši nivo u poslednjih 40 godina i da će najveći izazov biti rad na stabilizaciji i njenom smanjivanju.

Nebojša Nešovanović, Head of Valuation SEE u kompaniji CBRE ocenio je da je sličnost obe krize vidljiva u manjem ekonomskom rastu, ali i rastu javnog investiranja. S druge strane, tokom COVID 19 pojavili su se operativni problemi u radu, dok je inflacija bila stabilna.



Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je ocenio da je perspektiva njegove zemlje u okrenutosti ka evropskoj privredi, jer Hrvatska 1. januara 2023. uvodi evro i postaje članica Šengena.



Izvršni direktor Remington Realty – Christie’s International Real Estate Croatia, Ivan Kovačić smatra da postpandemijski period donosi rast potražnje za nekretninama u višem srednjem i luksuznom pa i superluksuznom segmentu, na Jadranskoj obali, što utiče i na rast cene po m2.



CEO MK Group Mihailo Janković je istakao da su uspešne samo one kompanije koje se brzo prilagođavaju novim okolnostima i MK Group kontinuirano razmatra nov prostor za dalja ulaganja, tako da uvek radi na investicionim projektima vrednim 500 miliona evra.

„Real estate sektor uprkos krizama beleži ne samo oporavak, već i nove razvojne mogućnosti“, zaključila je Mia Zečević.

Kao kompanija koja uvek gleda u budućnost i predviđa trendove, Novaston platforma, koja je među vodećim kompanijama za upravljanje ritejl parkovima sa poslovanjem u sektorima hotelijerstva, poslovnog prostora i logistike, veruje da će upravo istarska regija, poput glavnih gradova zemalja regiona, u narednih pet godina doživeti preporod realizacijom novih i za ovo vreme izazovnih projekata.