Money Meetup: Visoke cene nekretnina

Money Meetup: Visoke cene nekretnina

Na panel diskusiji o finansijskom zdravlju, povodom Evropske nedelje štednje, među govornicima je bio i izvršni direktor za komercijalne usluge Novaston platforme Nikola Đogatović, koji je podelio podatke o stanju tržišta nekretnina, trendovima, cenama, kao i o tome da li je sada pravo vreme za njihovu kupovinu.

Podsetivši da su poslednjih 10 godina cene na tržištu nekretnina neprestano u porastu, Đogatović je izneo podatak da je tokom tokom 2022. godine trgovano sa oko 140.000 nekretnina u Srbiji što je inače par procenata povećanje u odnosu na 2021 godinu. Međutim zabeleženo je znatno povećanje ’volumena novca’ (od 22 odsto) na 7,5 milijardi evra.

„Broj kupoprodajnih ugovora je prošle godine bio manje-više stabilan. Na teritoriji regiona i cele Srbije prodato je oko 51.700 stambenih jedinica, a od čega je 28.000 „korišćenih stanova“, podsetio je Đogatović.

Na pitanje da li se može očekivati stabilizacija cena nekretnina, on je rekao da niko nema precizne prognoze posebno ako se ima u vidu da je prošle godine 89 odsto nekretnina kupljeno gotovinom, tj. 11 odsto kreditima građana – zabeležen je pad od 2 procenta. Iz kreditnih sredstava najčešće su kupovani stanovi i to 26% svih kupoprodaja stanova u 2022 godini (učešće stanova u kupovini iz kreditnih sredstava u 2021 godini je bio 31% – dakle zabeležen je pad od 5 procentnih poena).

Panel diskusija „Money Meetup“, ove godine je usmerena na poboljšanje finansijske pismenosti i podizanje svesti o njenom značaju, a organizovao ju je Centar za finansijsku edukaciju i osnaživanje (CEFIN) uz podršku Erste Banke.