Sa Novaston timom Schneider Electric do LEED Platinum sertifikata

Schneider Electric do LEED Platinum sertifikata

Poslovna zgrada InGrid, kompanije Schneider Electric, dobila je nedavno LEED Platinum sertifikat. Celi proces sertifikacije, od samog početka implementacije u projektu do realizacije, vodio je tim Novaston Project Management (NPM) kompanije, koja je deo Novaston real estate platforme.

„U pitanju je office projekat koji se prostire na cca 17.000 metara kvadratnih, predviđen da primi 800 zaposlenih. Naša kompanija Novaston Project Management (NPM) je od početka bila zadužena za ovaj proces, od samog početka implementacije u projektu do realizacije. Naravno, veliku zahvalnost na zajedničkom radu i trudu da dobijemo ovako visok nivo sertifikacije dugujemo i našim saradnicima Triple Green BC, a pre svega kompaniji Schneider Electric koja je postavila visoke zahteve i koja primenjuje održivost u svakom segmentu svog poslovanja ikorporativne politike. Od početka smo imali vrlo jasne smernice koncepta na temelju održivih principa: integracija prostora sa zelenilom i prirodnim svetlom, organizacija radnog prostora u skladu sa principima socijalne održivosti“, istakla ja Jelena Jolović, direktorka operacija u NPM, koja je vodila ceo proces.

„Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo za relativno kratko vreme uspeli da ispunimo sve uslove za dobijanje najvišeg nivoa LEED sertifikata – LEED Platinum sertifikata. Dosta stvari je uticalo na ispunjenje uslova, ali bih istakla samo nekoliko, kao što su:

• Energetske performanse – projekat postiže skoro 50% uštede energije u poređenju sa standardnim sličnim projektom, a dodatne LEED bodove je dobio za proizvodnju obnovljive energije koja čini jednu petinu potrošnje energije u zgradi.

• BMS - Upravljanje objektom nasavremenijim sistemima, kako bi u svakom trenutku bili svesni potrosnje energenata. Objekat je dobio dodatne poene zbog smanjene unutrašnje potrošnje vode (za više od 55% u poređenju sa sličnim objektom) i zbog mogućnosti da se projekat koristi kao sredstvo za edukaciju o zelenoj gradnji.

• Inovacije – projekat je ispunio visoke kriterijume inovativnosti zahvaljujući kvalitetnom dizajnu, pristupu prirodi kroz pogled i unutrašnje atrijume, i biofilnom dizajnu koji pruža umirujuće i produktivno okruženje. Postignuti su mikroambijenti visokog kvaliteta, koji jednako dostupni svim zaposlenima u kompaniji.

• Izuzetno dobra lokacija – projekat ima odličan pristup javnom prevozu za više od 1000 putnika, čime se smanjuje ugljenični otisak iz prevoza ličnim vozilom. Ovo je takođe zahvaljujući lokaciji u gustom urbanom području i dostupnim javnim uslugama u neposrednoj blizini. Štaviše, industrijska lokacija Novkabel je područje koje će se dalje razvijati u budućnosti, što će pomoći da napreduje ceo kompleks i biznisi koji se u njemu nalaze“, objašnjava Jelena Jolović.

Prema trenutno dostupnim podacima na zvaničnom sajtu U.S. Green Building Council, Schneider Hub je jedan od 3 vlasnika LEED Platinum sertifikata trenutno u našoj zemlji. Inače, LEED sertifikat je izuzetno važan za investitore koji na taj način pokazuju odgovornost u poslovanju i daju dobar primer u građevinskoj industriji. Objekat projektovan i izveden po LEED Gold ili Premium standardu ima smanjenu potrošnju struje i vode, manju emisiju CO2 za 10-30%, smanjene operativne troškove i povećanu vrednost objekta. LEED sertifikat je izuzetno važan i za krajnjeg korisnika takvih objekata – zdraviji su i srećniji, imaju bolje uslove za rad, više prirodne svetlosti i zelenila, ali i osećaj da u takvom radnom okruženju doprinose boljitku društva i zajednice.