Deca u doba vanrednih roditelja ili roditelji u doba vanredne dece...?

Tamara Ćulibrk

Trenutna situacija priredila nam je novi nivo igrice života, pogotovu nama roditeljima, ali i deci. Ovih dana se čak pojavio i status na društvenim mrežama: „Ako škole (vrtići) budu predugo zatvorene, roditelji će izumeti vakcinu pre naučnika.” Priznajte da ste se sigurno prepoznali u ovome. Nije isključeno da deca u ovom trenutku isto razmišljaju. Prošlo je dovoljno vremena da čak i oni koji nerado odlaze u školu ili vrtiće to požele. Mališanima i te kako nedostaju grupe iz vrtića i ekipa sa kojom se zabavljaju. Posebno ako su mame i tate nervoznije nego inače. Šta činiti u ovakvoj situaciji? Pitali smo Tamaru Ćulibrk, školskog pedagoga.

Kako sa decom dok traje ova situacija?
„Ako od deteta hoćete istinu, nemojte da ga lažete“, rekao je A. Nill. Zato je moja glavna preporuka - iskreno i sa ljubavlju. O svemu. Oni su detektori laži. Ako na neko njihovo pitanje nemate odgovor – recite im to. Predložite im da zajedno tragate za rešenjem. Otvorite se za mogućnost da oni vas nečemu nauče. Ispraznite um od svega što ste naučili o roditeljstvu i osećajte svoje dete srcem i dušom. Tek kada su voljena, deca će naučiti da vole. Odrasli su skloni tome da decu uzimaju zdravo za gotovo. Čak iako smo sve uradili da im objasnimo, pomognemo, da ih zaštitimo, ona su bića za sebe sa pravom na sopstvenu percepciju stvarnosti koja uključuje i prijatna i neprijatna osećanja. Pričajte sa njima o osećanjima. Naučite ih da razumeju to što im se dešava.

A kako ćemo sa strahom?
Strah je naš najveći neprijatelj i blokator, a u ovoj situaciji preovladava strah. Od novog i nepoznatog. Od bolesti i gubitka. Iz njega proizilazi duboka egzistencijalna nesigurnost koja je u osnovi svega što mislimo i radimo. Strahuju i deca i odrasli, svako na svoj način. Ali dobra vest je ta da u trenutku kada spolja skoro ništa ne zavisi od nas, ono u nama zavisi. I to samo od nas. Mi smo ti koji biramo – šta je ono do čega nam je stalo. Mi biramo kako ćemo se nositi sa ovom situacijom. O tome razmišljajte. Svesno utičite na sebe da to činite i tome učite i svoju decu. Objasnite im situaciju bez uvijanja u ukrasne celofane. Stavite im do znanja sa kojim problemima se susrećemo, ali im stavite do znanja i koja je njihova uloga u doprinosu rešavanju situacije. Pomozite im da postanu odgovorni. Donesite zajedno pravila ponašanja. Možete ih i zapisati. I strogo ih se pridržavajte. Ne pravite izuzetke ni kada ste nervozni ili umorni. Vi ste primer iz kog deca uče – o odgovornosti, poštovanju, toleranciji, samokontroli, iskrenosti, istrajnosti. I zahvalnosti. Dakle, na nama je zadatak da, najpre, situaciju shvatimo ozbiljno i odgovorno, a zatim da pomognemo njima da to isto urade.

Tamara ĆulibrkŠta (sve možemo) da radimo mi roditelji?
Možemo i moramo da se naspavamo i odmorimo kako bismo ojačali imunitet i zaštitili naše zdravlje. Možemo da vežbamo onako kako smo planirali rasporedom aktivnosti. Ako smo do sada imali treninge možemo da nastavimo istim tempom, ili da ga promenimo ako nam ne odgovara. Ukoliko su nam deca školarci, moramo da se organizujemo oko nastave i domaćih zadataka, posebno ako su u pitanju mlađi uzrasti pa sav materijal dobijamo preko svojih telefona ili mejlova. Kad smo iskoordinisali naš posao, školu, domaće zadatke, muzičku školu, vežbanje instrumenta, sportiko i ostale aktivnosti, ostaje nam još malo vremena. Uputite decu na koji način mogu da istražuju internet kako bi otkrili interesantne i zanimljive sadržaje prilagođene njihovom uzrastu. Mnoge platforme otključale su svoje kanale i nude mnoštvo besplatnih sadržaja, tako da možete da birate hoćete li u obilazak muzeja ili u pozorište. U biblioteku ili na koncert. Na You Tube kanalu postavljen je veliki broj audio knjiga. Stariju decu možete podstaknuti na pisanje. Neka pišu dnevnik svakog dana. Plan aktivnosti i zaduženja. Neka ocenjuju sebe koliko su uspešno nešto uradili. To će ih naučiti da kritički vrednuju svoj uspeh i da razviju sposobnost da bolje planiraju. Možete im predložiti i da vode beleške svakog dana na sledeći način: zapišite na kraju svakog svakog dana šta je to što vas najviše obradovalo, najviše uplašilo ili naljutilo i šta je to što ste toga dana naučili i zbog čega vam je taj dan važan. Tako će imati uvid u svoje strahove ali i svoje greške, kroz čije će ispravljanje imati uvid u to koliko napreduju. Istovremeno, shvatiće da baš svakog dana postoji bar momenat koji nas čini srećnima. I da na kraju, nijedan od njih ne traje večno, već je sva lepota u učenju života dok se oni smenjuju. Naučite ih da prave plan, da sebi postavljaju ciljeve, da razmišljaju o tome šta sve treba da urade da bi ciljeve i ostvarili. Igrajte se igre uloga ili zamenite uloge na neko vreme. Vi budite deca a oni roditelji. Saznaćete mnogo od njih a oni će ostvariti značajne uvide u sebe.

Šta je prema Vašem mišljenju najvažnije u ovim danima?
Izbacite paniku i nervozu. Naravno da će u početku sve ići sporije, dok ne steknemo naviku da ovako funkcionišemo. Dok ne uskladimo rasporede a vreme za šetnje preorjentišemo na aktivnosti u stanu.
Na internetu postoje brojni tutorijali za decu za pravljenje igračaka, rad sa plastelinom, o origami tehnici, za bezopasne eksperimente koji im dugo drže pažnju... Sa interneta možete besplatno preuzeti i bojanke za decu, kao i mnoge radionice za predškolce i mlađe uzraste osnovne škole. Na FB stranici koju vodim „Pedagogica na liniji“ možete pronaći linkove do raznih sadržaja na koje možete da uputite svoju decu: na linku. Koliko god da nam se čini da je ovo mnogo vremena za provođenje u kući, shvatićemo kad sve prođe da je mnogo više vremena pred nama. Ovo je odlična šansa da nam dosade telefoni i računari, pa da ih, kad se vrati redovno stanje i odemo na kafu sa prijateljima ostavimo u torbi i čoveka preko puta nas sve vreme gledamo u oči.”

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.