Da li će sport dobiti ovu bitku?

Autor: Danijela Babić, sportski trener alpinizma

Da li će sport dobiti ovu bitku?

Još od prvih vesti o pojavi novog virusa u Kini početkom ove godine i povratka sportista, trenera i ostalih stručnjaka u sportu iz Kine, počeli su da se naziru prvi obrisi najveće krize u sportu od Drugog svetskog rata. Tada niko nije mogao da nasluti da će samo dva meseca kasnije doći do globalnog karantina i skoro pa potpunog zaustavljanja sporta.

Prvi na udaru našao se vrhunski fudbal, otkazala su se elitna klupska takmičenja u Evropi, i gotovo je izvesno da će EURO 2020 u fudbalu, planiran da se održi u junu i julu u čak 12 evropskih gradova, sačekati neko „zdravije“ vreme. UEFA je 1. aprila suspendovala sve utakmice Lige šampiona i Lige Evrope "do daljnjeg". Sve utakmice reprezentacija koje su zakazane za jun takođe su odložene. FIFA i Azijska fudbalska konfederacija složili su se da će odložiti mečeve kvalifikacija za Svetski kup u martu i junu. Odložene su nove sezone u kineskim, japanskim i južnokorejskim profesionalnim ligama.

Prema proceni finansijskog časopisa LearnBonds, sve ovo koštaće evropski fudbal 4,1 MILIJARDU EVRA. Najveće posledice osetiće Premijer liga Engleske, koja će izgubiti više od 1,2 milijardi evra. Španska Primera će izgubiti oko 970 miliona evra, a zatim slede nemačka Bundesliga sa oko 800 miliona evra, italijanska Serija A 700 miliona evra, Francuska liga 400 miliona evra. Mančester siti je na putu da izgubi čak 412 miliona evra u vrednosti igrača, Barselona je na drugom mestu sa potencijalnim gubitkom od 366 miliona evra. Slede Liverpul, Real Madrid i Pari Sen-Žermen (353 miliona evra, 350 miliona evra, 302 miliona evra gubitaka).

Sa ovim podacima slaže se i Miloš Velebit, direktora akademije fudbalskog saveza Azerbejdzana i selektora mlađih kategorija nacionalnih selekcija Azerbejdžana, koji ističe da će ova situacija sigurno uticati na smanjenje ionako vrtoglavo visokih, više milionskih ugovora i budžeta profesionalnih igrača i klubova. „Usled toga smanjiće se dubok jaz između prebogatih zapadno evropskih klubova i klubova istočne Evrope. Ovakav scenario može imati i pozitivan efekat. Pomalo je postalo dosadno gledati iste timove u završnicama evropskih takmičenja. Profesionalni klubovi će nesumnjivo pretrpeti određene finansijske gubitke, ali će za godinu do dve povratiti sve svoje gubitke kroz prihode od televizijskih prava, gledalaca, sponzora… Međutim, posledice u amaterskim klubovima mogu biti znatno drastičnije. U suštini i posle korone, neće biti važno ko igra i koji je rezultat, na kraju fudbal pobedi... I kao što bi rekao čuveni trener Liverpula, Bil Šenkli „Neki ljudi misle da je fudbal pitanje života i smrti. Uveravam vas da je više od toga.”, istakao je Velebit.

Drama je gotovo istovremeno krenula i preko Atlantika u najpopularnijoj košarakaškoj ligi na svetu - NBA. Nakon što je Rudi Gobert, centar Utah Jazz-a, bio je pozitivan na Covid-19, NBA je bila prva profesionalna liga koja je otkazala sva takmičenja na neodređeno vreme. Ubrzo nakon ovoga otkazana su i takmičenja u okviru NCCA - univerzitetska liga. Gubici se mere milionima dolara (neki navode oko 916 miliona).

Za svaku neodigranu utakmicu igrač NBA gubi oko c. 366.000 evra. NBA je na svojoj internet stranici saopštila da će u okviru mera protiv pandemije korona virusa od 15. maja plate igrača biti smanjene za 25 posto.

Najbrži cirkus na svetu, Formula 1, sredinom aprila otkazuje trke kada su čelnici Mc Laren tima objavili da su neki njihovi članovi pozitivni na korona virus. Ovo dovodi do toga da Grupa F1 gubi oko 45% svoje tržišne vrednosti na berzi.

I druge masovne sportske događaje zadesila je ista sudbina, pa je tako Londonski maraton odložen za 4. oktobar, Bostonski maraton će se možda održati 14. septembra. Odloženi su i maratoni u Amsterdamu, Parizu i Barseloni. Vimbledon 2020. biti otkazan, što je prvo otkazivanje još od Drugog svetskog rata. Roland Garros je pomeren za kraj septembra. Tour de France, najveći događaj u biciklističkom kalendaru, je pomeren za dva meseca.

Najveći događaj svakako predstavlja pomeranje Olimpijskih igara za sledeću godinu. Ovakav čin nije se dogodio u istoriji Olimpijskih igara, ako gledamo mirnodopske uslove. Od prvih Olimpijskih igara održanih 1896. godine u Atini, najveći sportski događaj održavao se na svake četiri godine uz izuzetak 1916. godine zbog Prvog svetskog rata, kao i 1940. i 1944. godine usled Drugog svetskog rata. Izuzev pauza zbog ratova, do danas ništa nije sprečilo najbolje sportiste da odmere snage u brojnim disciplinama, ali je niz olimpijskih godina uspeo da prekine korona virus.

Ove godine i sportsko penjanje je trebalo da bude nova disciplina na OI. Međutim i to je naravno pomereno, a i ovaj sport, kao i svi njemu bliski (alpinizam, dry tooling) su doživali negativne posledice pandemije. Prema rečima Katarine Manovski, sportskog penjača, alpiniste i profesora fizičkog vaspitanja i sporta, pandemija korona virusa utiče na sve segmente života jednog profesionalnog sportiste. „Ova dešavanja ne pogađaju samo sportiste, već i sve prateće osobe koje čine sistem sporta, lekari, fizioterapeuti, treneri, selektori, mediji, organizatori događaja... Sportisti su onemogućeni da rade ono što najbolje umeju, da treniraju i osvajaju medalje. Većina sportista i rekreativaca brzo se prilagodila i svoje treninge nastavljaju u kućnim uslovima. Za sportiste, sada je vreme da se radi na nekim stvarima za koje se inače, zbog velikog obima takmičenja, nema vremena.“, istakla je Katarina Manovski.

Ipak nije sve tako crno. U svemu ovome trenutno dobro profitira gejmerska industrija, pa se tako organizuju virtuelni mečevi u boksu i drugim sportovima koje iz različitih delova sveta iz svojih domova uz #stayhome igraju poznati sportisti. Formula 1 je strimovala svoj prvi Virtuelni Grand pri svih vremena, sa sve timom komentatora i gostima. Slavne ličnosti, uključujući pevača Liama Pejna i biciklistu ser Krisa Hoja, vozili su jedan protiv drugog i u timovima iz vlastitih domova, u izolaciji.

Jer šta je sport nego borba i pobeda. Pa i situacije kao što je pandemija izazvana COVID-19.

Članstva
 

UNICEF Friends Club

Bedž pomažemo Dečija sela

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.