Šoping centri kao mesta za kupovinu, zabavu i nova iskustva

Peta srpska koferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture

Šoping centri za sada nisu ugroženi od sve raširenije internet trgovine, ali će morati da se prilagode promenama na tržištu jer njihova budućnost više nije samo u tradicionalnoj kupovini, zaključak je panela o budućnosti ritejla i šoping centara koji je održan u okviru Pete srpske koferencije o razvoju nekretnina i infrastrukture u beogradskom hotelu Metropol.

Miloš Babić CFO kopanije Novaston je rekao da istraživanja globalnih trendova pokazuju da se novi izazovi u potrošnji mogu postaviti na tri fronta - produbljivanje iskustva, primena tehnologija i promena formata.
„Šoping centri više ne prodaju proizvode, već iskustvo. Oni ne mogu biti konkurenti velikim internet igračima kao što su Amazon i Alibaba, već moraju da pruže nešto više - bioskope, klizališta – sadržaje koji privlače potrošače i nude im novo iskustvo pored klasičnog šopinga“, ocenio je Babić dodavši da se u šoping centrima provodi sve više vremena.
Druga ključna tačka je prihvatanje i primena tehnologije, kao i razmena informacija. On je kao dobar primer naveo mogućnost da tržni centri stupe u kontakt sa potrošačima pre nego što oni dođu u centar, tokom šopinga i po odlasku.
„Treći front je promena formata nepokretnosti. Šoping centri danas postaju svojevrsna arhitektonska dostignuća. Istorijski, šoping centri su nastajali planom urbanizacije američkih predgrađa, ali danas niču i u gradskim centrima, prilagođavaju se okolini, čak učestvuju na konkursima za nagrade u arhitekturi. Menja se i prostorni format, pa je nekada leasing area činila 70, a zajedničke površine 30 odsto, dok je danas taj odnos gotovo pola-pola“, rekao je Babić.

Peta srpska koferencija o razvoju nekretnina i infrastruktureModerator panela Uroš Grujić iz CBRE grupe ukazao je na očekivane promene u narednih tri do pet godina na globalnoj sceni, ako se uzme u obzir negativni uticaj koji je e-commerce imao na ritejl sektor u SAD.

Miloš Babić ocenjuje da je e-commerce realnost, ali da neće u skorije vreme bitnije uticati na šoping centre i ritejl parkove u Srbiji i regionu.
„Zatvarnje velikog broja tržnih centara u Americi je isključivo posledica neprilagođavanja promenama na tržištu. Iako internet kupovina nudi udobnost i konkurentnost, ne treba zanemariti značaj čula vida i klasične kupovine“, rekao je CFO kompanije Novaston.

Milica Mitrović iz Poseidon grupe je istakla da širenje šoping centara i ritejla donosi i negativni aspekt za investitore zbog očekivanog pada cena zakupa i renti.
„U Srbiji postoji već 25 ritejl parkova, što je odlično s obzirom na to da ih do pre pet godina nije ni bilo. Ostala su još dva-tri grada koja bi trebalo da budu pokrivena, što znači da tržište nije fokusirano samo na Beograd. Iako postoji opasnost od prezasićenosti ukoliko u jednom gradu postoje dva ritejl parka, to nije pravilo. U Šapcu, na primer, radi se na još jednom projektu jer postoji potražnja“, rekla je Milica Mitrović dodavši da u ovoj oblasti od većih imena očekujemo dolazak Pepco-a u Srbiju.
I ona smatra da kupovina putem interneta neće imati veliki uticaj na tradicionalnu, jer je čekanje isporuke kupcima čini odbojnom.

Peta srpska koferencija o razvoju nekretnina i infrastruktureGovoreći u situaciji u Hrvatskoj Filip Vučagić, partner u Coliers International kaže da se izradnjom i proširenjem kapaciteta tržište u Zagrebu stabilizovalo, ali da postoji prostor za nove projekte.
„Naskuplja nekretnina je ona sa praznim kvadratima, odnosno slabo naplativom kvadraturom. Samo nekoliko kilometara razdaljine može činiti razliku između uspešnog i neuspešnog šoping centra. Zato je kvalitetan menadžment sada postao broj jedan u ovoj oblasti“, rekao je Vučagić.
Prema njegovim rečima, nedostaci profitabilnosti internet kupovine odnose se na povraćaj i oštećenje robe, ali da joj je prednost u informacijama gde se šta može kupiti. Vučagić smatra da se veliki brendovi neće fokusirati isključivo na internet, već će napraviti kombinaciju – izaberete robu u prodavnici, a ona vam bude posle dostavljena na kućnu adresu.

Učesnici panela su saglasni da pešačke zone ostaju aktulene, ali da šoping centri i ritejl parkovi imaju više pogodnosti, poput parkinga i pratećih sadržaja, a posetioci mogu na jednoj lokaciji da nađu sve što im je potrebno.

Osim budućnosti industrije ritejl i šoping centara, eksperti su na Petoj srpskoj koferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture razmenjivali mišljenja i iskustva o investicionim pitanjima, razvoju komercijalnog i rezidencijalnog tržišta nekretnina u Srbiji i regionu, prednostima zelene gradnje i modela energetske efikasnosti, projektnom finansiranju i standardima procene imovine.

Ocenjeno je da će stabilizacija i rast ekonomije u Srbiji doprineti nastavku trenda investiranja u Srbiji, posebno kada je reč o greenfield investicijama. Naša zemlja postaje konkurentna ne samo u regionu, već i na tržištu Višegradske grupe, pa je potrebno nastaviti reforme i to u lokalnim samoupravama. U budućnosti se očekuje najviše investicija u infrastrukturu, posebno saobraćajnu, a jedan od izazova biće postizanje standarda u održivom razvoju i zelenoj ekonomiji.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.