Nega i zaštita ruku od Koronavirusa

Nega i zaštita ruku od Koronavirusa

Svi znamo da je koža najveći ljudski organ i ujedno najizloženiji spoljašnjim pozitivnim i negativnim uticajima – UV zračenju, niskim temperaturama, vetru, suvom vazduhu, prašini, mikroorganizmima (virusima, bakterijama, gljivicama, parazitima) itd. O ulozi kože i njenoj adekvatnoj zaštiti pričali smo sa Tatjanom Čopom, diplomiranim kozmetičarom i fitoterapeutom.

Zašto je važno zaštititi se što adekvatnije? Koja je uloga kože?
Jedna od glavnih uloga kože je zaštitna uloga. Ona je granica (barijera) između naše unutrašnje i spoljašnje sredine. Samo zdrava koža može u potpunosti da obavlja sve funkcije i da se odupre agresivnom uticaju spoljnih faktora. Zato je briga o koži više nego kozmetika. Ruke su najizloženije mikroorganizmima, virusima i bakterijama. Tokom globalne pandemije jedan od najjeftinijih, najlakših i najvažnijih načina za sprečavanje širenja virusa je često pranje ruku sapunom i vodom. Najbolje je koristiti sapune na bazi biljnih i etarskih ulja, kako bi sprečili isušivanje kože - sapun na bazi nevenovog ulja ili sa uljem lavande. Potrebno je prati ruke 20 sekundi i isprati vrućom vodom (25°C). Sredstva za dezinfekciju mogu biti agresivna i oštetiti hidrolipidni sloj na površini kože pa samim tim koža postaje osetljivija, a mikroorganizmi lakše prodiru u kožu i oštećuju je. Jedino delotvorno za sada, u borbi protiv koronavirusa je sredstvo na bazi alkohola (70%).

Da li je dovoljno koristiti samo alkohol?
Nažalost ne, jer on dodatno isušuje kožu. Zato ga možemo obogatiti ga etarskim uljima, kako bi dodatno negovalo kožu i sprečilo neprijatnosti poput crvenila, pucanja, perutanja i svraba. Etarska ulja su smeša različitih jedinjenja i masnih kiselina. Brojnim naučnim istraživanjima je potvrđeno da imaju antiseptičko i antibakterijsko dejstvo. Danas postoji oko 40 različitih etarskih ulja koja se koriste i svako ima specifična lekovita svojstva. Sva etarska ulja, imaju antibakterijsko, antivirusno i anti-inflamatorno dejstvo. Najmoćnija etarska ulja protiv virusa su: čajevac, čempres, eukaliptus, limun, origano, karanfilić, lovor, ruzmarin, žalfija.

Tatjana ČopoKako se odbraniti od virusa?
Za odbranu od virusa najvažnije je ojačati imunitet. Lekovito bilje je riznica zdravlja i neiscrpan izvor prirodnih lekova. Niz biljaka i njihovih komponenti poseduju imunomodulaciona svojstva. Lekovito bilje sadrži aktivne principe koji mogu pružiti zaštitu od raznih bolesti, jačajući imuni sistem i uklanjajući slobodne radikale. Najmoćnije biljke za očuvanje imuniteta koje se mogu pripremati kao čajni napitak su: šipak, kopriva, matičnjak, imela, borovnica, žalfija, bosiljak, divlji origano. Aktivni sastojci lekovitog bilja za jačanje imuniteta svojim antimikrobnim dejstvom povoljno deluju na ublažavanje tegoba kod infekcija disajnih organa, mokraćnih kanala kao i kod upale sluzokože organa za varenje (digestivni trakt je najveći nosioc imunog sistema).

Kako napraviti sredstvo za dezinfekciju u kućnim uslovima?
Ovo je moje omiljeno sredstvo za dezinfekciju ruku:
90ml alkohola
10ml hidrolata žalfije
10 kapi etarskog ulja čajevca
5 kapi etarskog ulja limuna
5 kapi propolisa
i flašica sa rasprskivačem 100m
Više informacija svakako možete naći na mom sajtu www.orisanega.com ili Facebook strani. Ostajte zdravo i čuvajte se.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.