Da li će novi modni trend biti pidžama ili će moda ipak preživeti?

Da li će novi modni trend biti pidžama ili će moda ipak preživeti?

Kao i gotovo sve industrije, posledice pandemije korona virusa osetila je i svetska tekstilna industrija. Već uveliko je zabeležena smanjena potražnja zbog problema u lancu snabdevanja, ograničenja kretanja i zatvaranja prodavnica, otkazani su ili odloženi sajmovi i manifestacije mode i tekstila, a u pitanje su dovedeni čak i Njujorška nedelja mode i slični događaji u Parizu, Milanu, Barseloni i Pekingu, dok se Bridal Fashion Week okrenuo virtuelnim revijama. Modne kuće – Chanel, Burberry, Ralph Lauren, Dior, Gucci, Prada i Versace – otkazale su predstavljanja jesenjih kolekcija, ali i privremeno obustavile rad u nekim svojim pogonima.

Mnogi, pa čak i luksuzni brendovi, okrenuli su se masovnoj proizvodnji, najpre artikala neophodnih za zaštitu zdravstvenih radnika, ali i stanovništva. Louis Vuitton, H&M i drugi brendovi proizvodili su maske, Nike je razvio zaštitnu opremu, a Armani odela za medicinske radnike. Armani je takođe dao million evra bolnicama u Milanu i Rimu, a Bulgari, Dolce & Gabbana i LVMH su donirali više od 2 miliona evra za istraživanje korona virusa.

“Carstvo mode”, kao druga najjača grana industrije u italijanskoj ekonomiji je najviše pogođeno. Sa prihodom od 300 milijardi evra godišnje, posledice epidemije pogađaju 2,2 miliona kompanija i sedam miliona zaposlenih. Mediji prenose procenu da će sektor "made in Italy" imati za 50% manje prihode u 2020.

Prema rečima Angela Flaccaventa, modnog kritičara i novinara magazina Business of Fashion, koje je preneo portal buro247.com, Italija je takođe jedino mesto na svetu na kom su prastare veštine prerasle u jedinstvene načine proizvodnje. “Mogli bismo se lako vratiti i malim radionicama i proizvodnji manjeg obima - i to me raduje. Kreativnost i autentičnost u Italiji nikada nisu nestale, čak ni u najtežim vremenima poput pedesetih i ranih osamdesetih. Kreativnost neće izumreti ni sad, ona je naše nacionalno blago. Kolekcije velikih kreatora biće manjeg obima, ali će zato njihove poruke biti jače”, istakao je Flaccavento.

Ovo je zapravo poruka najvećih modnih italijanskih kreatora. Đorđo Armani je poručio da je nemoralno brzo menjati trendove radi veće prodaje i profita. „Luksuz ne može biti prolazan. Nema smisla da dizajniramo odeću koja će u radnji biti samo tri nedelje, a potom je zameniti novim sličnim stvarima“, napisao je modni kreator za magazin WWD.

pidzamaIako najviše strahuju svetski modni centri, ne treba zaboraviti ni zemlje koje zavise od proizvodnje odeće. Bangladeš je, posle Kine, najveći proizvođač odeće za brendove na Zapadu i više od 80% izvoza čini upravo tekstilna industrija. Pošto su otkazane ili odložene narudžbine vredne tri milijarde dolara, a izvoz odeće opao za čak 84% u aprilu, lokalne fabrike su spremne da smanje ugovorenu cenu i do 50 %. Mnoge prodavnice su širom planete i dalje zatvorene, neprodata roba je u skladištima, suspendovane su reklamne kampanje.

Ipak, ovu industriju ohrabruje slika koja je obišla svet kada su po ukidanju karantina Kinezi pohrlili u prodavnice odeće, stvari za kuću i luksuzne robe. Francuski Hermès, poznat po svojim maramama i torbama, za samo jedan dan u gradu Guangzhou zaradio je neverovatnih 2.7 miliona dolara.

Virus korona uvodi i nove trendove. Mnogi se sada sređuju u kućnim uslovima, a zbog rada “iz dnevne sobe” brendovi promovišu pidžame i kućne ogrtače. Neke evropske modne kuće već su reorganizovale poslovanja i okrenule se masovnoj proizvodnji, pa tako Bulgari proizvodi dezinfekcioni gel za ljubitelje popularnih parfema.

Prema rečima modne kreatorke Jelene Atanasković, osnivača brenda Yeya “vladavina”, Covid-19 jeste donela ekonomski pad u tekstilnoj industriji, kako to obično biva kada su u pitanju svetske krize. “Međutim, isto tako mislim da je trenutak pobede kvaliteta nad kvantitetom. Sada je vreme da odlučimo šta želimo da damo od sebe i da to isto, ali najbolje, proizvedemo u sebi. Dakle moglo se biti produktivan na svim nivoima, jer “prodavati” je jedan segment procesa u svim industrijama, pa i u tekstilnoj. Mislim da će vreme “instant” mode da ode u “stečaj” i da će konačno vanvremenski komadi i autentičnost zauzeti mnoge očišćene ormane. Posmatram ovo i kao prekretnicu u podizanje svesti o tome da brend ne stvara influenser, već karakter stvaraoca, pa u tom smislu ono što treba da opstane, to će i da se regeneriše. Svakako bih uputila poruku regionu da podrže domaću modnu industriju, jer je sada momenat da pokažemo solidarnost i podršku u ovoj maloj “čauri”, kako bismo kasnije opet mogli da se okrenemo ka svetu.”, istakla je Jelena Atanasković.

Članstva
 

UNICEF Friends Club

Bedž pomažemo Dečija sela

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.