Kućni ljubimci ne prenose virus

Kućni ljubimci ne prenose virus

Trenutno najveća vest u svetu jeste aktuelna pandemija, koja ne bira državu, narod, vremenske uslove, već nemilosrdno kosi sve pred sobom i širi se rapidno. Reč je o virusu COVID-19, iz grupe betacorona virus. Izuzetno virulentan, simptomi su prevashodno respiratorni. Prenosi se putem sekreta i ekskreta, direktnim kontaktom čovek-čovek, preko površina (posebno glatkih), kapljični vid prenosa. A šta je sa kućnim ljubimcima u ovom periodu?

Kućni ljubimci ne prenose virus“Ono što vlasnike kućnih ljubimaca najviše zanima je - da li ovim virusom mogu da se zaraze njihovi psi i mačke, i da li mogu biti prenosioci istog? Odgovor na ova pitanja je NE. Svaka vrsta ima svoje bakterije, parazite, pa i viruse te psi i mačke ne mogu oboleti, niti biti potencijalni prenosioci COVID-19. Nisu idealni domaćini i virus ne napada niti opstaje u takvom organizmu. Uprkos tome, povećajte higijenu vaših ljubimaca (šape, dlaka, kandže, skupljajte izmet posle šetnje). Prevencija je majka medicine. Biti izolovan znači ne biti zaražen. Budite odgovorni. Ostanite kod kuće. Medicinski radnici širom sveta danonoćno spašavaju živote, a ako oni moraju da budu van kuće – vi ostanite zbog njih. Zbog njih, zbog sebe, zbog svojih bližnjih, zbog svih.”, objasnili su stručnjaci iz PET VET CARE, veterinarske klinike.

Ova klinika će u narednom periodu raditi samo za hitne slučajeve, a zakazivanje se može obaviti preko broja telefona na 0653003052. Čuvajte i vas i vaše ljubimce.

SAVET: Posle svake šetnje, a pre nego što uđete u stan, prebrišite krzno i sa sredstvima na bazi kiseonika sredite šapice vašeg ljubimca, kao i vaš đon od patika ili cipela. Možete koristiti antiseptik hlorheksidin ili šampon koji inače koristite. Idealno je to uraditi ispred stana i u stan ući dezinfikovan. Malo truda puno znači.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.