Kad se probudiš u novi svijet komuniciranja

Barbara Žejn, direktorica projektov, Grayling Slovenija

Barbara Zejn Grayling

U posljednjih mjesec dana u glavi mi se vrti pjesma koja mi je još od djetinjstva jedna omiljenih – „Galvanize od The Chemical Brothers“. Kad sam s društvom na plaži ili u nekom klubu plesala na tu pjesmu nisam razmišljala o dubini teksta – barem ne tako, kako sam je shvatila sada u doba Covid-19. Ne znam zašto upravo sada, kad se stvari mijenjaju i svi pričaju o tome što će biti „new normal“, ali tekst je konačno dobio svoj smisao.

Kad je Slovenija proglasila epidemiju Covid-19 i kad smo svi počeli razmišljati o tome što to zapravo znači, moja je prva pomisao bila da je već duže vrijeme bilo potrebno „resetirati“ svijet. Da se svi malo odmorimo. Zadišemo punim plućima. I dozvoliti i Zemlji da to napravi. Kao u nekom filmu, netko je pritisnuo dugme reset i svi smo stali na trenutak i razmislili o budućnosti. Kompanije su se od danas do sutra prilagodile na kriznu situaciju, prilagodile svoje planove – svi smo se ili promijenili ili prilagodili. Nova situacija natjerala nas je da dignemo ručnu, da bistre glave sagledamo stanje i krenemo dalje. Potaknuli smo svoje, ponekad i malo pospane moždane stanice, da izađu iz ugodne zone, u kojoj smo se (priznajmo) uljuljkali u zadnje vrijeme. Ležerno u rutini, svatko na svoj način…dok nije došao koronavirus. Sve što nam je bila svakodnevna praksa i komunikacija koju smo znali organizirati i usred noći, više nije bilo ono što smo mogli raditi i komunicirati.

Komunikacija se, pored slušanja radija i gledanja TV, preselila na online. Ljudi su silom prilika više bili u kući, kombinirajući vrijeme s obitelji, online školu i rad od kuće. Kao rezultat toga posjećenost online medija u martu je porasla za 20% (izvor: MOSS). Ali nevezano na to koji tip medija se pratio, u stanju u kojem je cijeli svijet, kontinuirana komunikacija je osnova za dobro informiranje.

Najave novih usluga, pozivnice na različite događaje, intervjui o dugoročnim planovima, oglasi o novim proizvodima, ugovori sa Instagram influencerima… sve to je otišlo u drugi plan. Ili, da budemo sasvim iskreni – posve izašlo iz kadra. Nakon nevjerojatno dugog razdoblja, gdje smo svi znali što ćemo pročitati na prvoj stranici tiskanog ili online medija, slušati u vijestima na radiju, ili gledati na TV, i koji proizvod ćemo vidjeti u ruci beauty blogerice, u fokusu je bilo nešto, što nitko prije nije poznavao. Virus, koji je i ton i temu komunikacije okrenuo na glavu.

Kompanije su prihvatile novu ulogu u izvrnutom svijetu koronavirusa i u javnost slale poruke o tome kako je baš sada, kada smo svi u istoj situaciji, potrebno zajedništvo. I svaka je na svoj način pokazala svoju društveno-odgovornu ulogu u zajednici u kojoj posluje. Dok su kompanije preusmjerile svoje snage u pomoć zajednici različitim donacijama, mediji su pozivali i ka odgovornosti na način da se u ovo teško vrijeme podupre medije i novinare koji rade za javnu korist.

Ne samo mediji, i stručnjaci za komuniciranje suočili su se s novim izazovom. Što sad? Duboki uzdah i još dublji izdah pokazao nam je da ono što je bilo „normalno“ prije mjesec dana u tren može postati nevažno. Fokus na teme koje će čitateljima/gledateljima/slušateljima dati malo nade u ovom kaotičnom razdoblju postao je komunikatorima „the ultimate goal“ na svim kanalima. Bez zadržavanja prihvatili smo nove smjernice, nismo imali ni vremena previše razmišljati, nego u trenutku zaključiti da je sada vrijeme da resetiramo naše prijašnje znanje o komunikacijama i prihvatimo novu realnost.

Svi smo na istoj strani i svi jedva čekamo da se život vrati u normalu. Ali i svi znamo da ona stara normala neće više biti normala u novom svijetu nakon korone. Koliko dugo će nam trebati da shvatimo da se dosta toga promijenilo, offline i online, i što na kraju možda i nije bilo toliko loše, ovisi samo o nama. Polako ćemo se vratiti u rutinu, ali sjećanje na situaciju će ostati. Ako nam to sjećanje ukaže da bez obzira na koronavirus svi moramo biti odgovorni za dobrobit zajednice – za druge i za sebe – onda možemo biti zadovoljni jer smo nešto naučili iz ove krizne situacije. Jer na kraju krajeva – čovjek je društveno biće koji ne može živjeti bez zajednice! Zato – kontinuirana komunikacija osnova je za dobro informiranje i stvaranje stanja 'bez panike'.

„Don't hold back. If you think about it too much, you may stumble, trip up, fall on your face“ (The Chemical Brothers, Galvanize)

Članstva
 

UNICEF Friends Club

Bedž pomažemo Dečija sela

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.