Uticaj aktuelne krize na digitalnu industriju

Autor: Marina Nićiforović, marketing menadžer, Novaston Marketing Consultancy

Uticaj aktuelne krize na digitalnu industriju

Pandemija izazvana korona virusom ostavlja posledice na sve industrije, pa i digitalnu. Prema pisanju portala Original, najvrednije evropske digitalne kompanije, uključujući i startape, izgubile su ukupno 383 milijarde evra u vrednosti od 31. januara ove godine, što je pad od čak 33 odsto.

U cilju sagledavanja ekonomskih posledica po digitalnu industriju i preuzimanja neophodnih koraka za oporavak, tokom i nakon aktuelne krize, IAB Serbia je održala prvu live online panel diskusiju. Panelisti, predstavnici izdavača, agencija i oglašivača, podelili su svoja trenutna iskustva i mišljenja kada je u pitanju promena načina poslovanja i prilagođavanje trenutnoj situaciji, kao i sopstvena viđenja posledica koji će se osetiti u privredi. Takođe, pokrenuto je i pitanje kako iste potencijalno ublažiti.

Prema rečima Nenada Milića, izvršnog direktora, IAB Serbia će kao strukovno udruženje, koje je ujedno i predstavnik velikog dela industrije digitalnog oglašavanja, nastaviti da u razgovorima sa predstavnicima institucija (kao npr. Privredna komora Srbije) zastupa zajedničke interese i razmatra mogućnosti na koji način na koji bi članovi mogli da se, preko donetih paketa mera za ekonomski oporavak, uklope ili apliciraju za neke od ponuđenih programa. “Isto tako, radimo na tome da, kroz udruživanje sa drugim relevatnim strukovnim organizacijama iz oglašivačke industrije, gledamo da okupimo što širi koncenzus za zastupanje zajedničkih stavova i predlažemo mere i preporuke koje bi za cilj imale ublažavanje negativnih posledica po industriju.”, istakao je Nenad.

Mnogi brendovi su trenutno odložili ili otkazali svoje kampanje, pa su usmerili svoje aktivnosti na prilagođavanje komunikacija, kao i kreiranje strategija kada i kako se vratiti klasičnom oglašavanju. Brendovi koji su manje pogođeni trenutnom situacijom, a održali su komunikaciju u ovim trenucima, vrlo brzo će početi da se vraćaju oglašavanju i samim tim će lakše prebroditi krizu.

Jedna od procena je da su izdavači najviše pogođeni zamrzavanjem oglašavanja gde je print u najvećem gubitku. Svoje trenutne aktivnosti, između ostalog, usmeravaju na krizne PR vesti i objave povodom donacija tj društveno odgovornog poslovanja. Pažnja publike je velikoj meri usmerena ka digitalnim medijima i TV-u, pa se beleži veliki rast poseta na ovim kanalima.

Agencije analiziraju šta se dešava na tržištu i prilagođavaju komunikaciju klijenta trenutnoj situaciji. Umesto prodajnih kampanja rade na tome kako se digitalno približiti potrošačima, kako im pomoći i izaći u susret. Jedan od panelista, Bojan Ostojić iz OMD medijske agencije, je naglasio da trenutna komunikacija ka potrošačima pre svega mora biti relevantna i informativna, a zatim imati elemente empatije i zabave.

Jednoglasan zaključak je da treba brzo i pametno reagovati, jer se navike potrošača menjaju iz dana u dan.

Pitali smo...

Nenad MilićNenad Milić, izvršni direktor IAB Serbia, smatra da je još uvek rano davati neke preciznije prognoze. „Bojim da će cela situacija izazvana virusom Covid-19 imati vrlo dalekosežne posledice po čitavu ekonomiju i privredu. Od izbijanja pandemije, industrija digitalnog oglašavanja je zabeležila pad od 55% u odnosu na ono što je bilo očekivano u ovom periodu. S jedne strane, upotreba interneta je značajno porasla, jer se ljudi sve više tome okreću za izvor svojih informacija ili završavanje svojih poslova, potreba i obaveza. S druge strane, ogroman broj kampanja, prevashodno velikih oglašivača, morao je da bude otkazan ili odložen što je dovelo do velikog sabirnog talasa koji se preneo na brojne aktere u našoj zajednici (izdavače, medijske-digitalne i kreativne agencije, adtech i produkcijske agencije i dr.) i koji sada svi trpe određene finansijske posledice. Ono što će biti ključno čini mi se je da svet više neće biti isti posle ovoga i da ćemo svi morati da izvučemo ozbiljne pouke iz ovog iskustva kako bi u bliskoj budućnosti bili daleko spremniji da se suočimo sa ovakvim i/ili sličnim krizama. S druge strane, isto tako mislim da će za digitalnu industriju generalno gledano, ovo na duže staze bi moglo da bude dobra prilika da njeni akteri iskoriste iskustvo iz čitave pandemije na ekonomiju i privredne subjekte kao jedan svojevrsan „case study“ i argument kako bi se ukazale sve prednosti digitala što bi za posledicu moglo da ima sve većem okretanju ka digitalnim uslugama i proizvodima“, istakao je Nenad.

Članstva
 

UNICEF Friends Club

Bedž pomažemo Dečija sela

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.