Kako deci osmisliti vreme dok traje vanredno stanje

Bitna je dobra organizacija

Kako deci osmisliti vreme dok traje vanredno stanje

Detinjstvo je vreme za igru, druženje, boravak napolju. Međutim, roditelji su ovih dana pred velikim izazovom – kako da organizuju vreme svoje dece dok borave danima zatvoreni među četiri zida. Zato smo se za savet obratili Katarini Pavićević, psihologa.

Vreme svoje dece podelite u tri velike celine:
1. za učenje;
2. za igru ili slobodno vreme;
3. za obavljanje kućnih poslova.

DECA DO TREĆE GODINE

Što su deca nižeg uzrasta, to će njihova svakodnevica biti manje promenjena. Ako više ne idu u vrtić, pripremite lopte, kocke, plišane igračke, lutke i autiće i igrajte se njima. Pustite ih da trče, skaču, plešu jer im je potrebno da se kreću, da troše energiju. Kada se umore, čitajte im, pričajte, crtajte, bojite, mazite ih.

DECA OD TREĆE DO SEDME GODINE

Vreme za učenje i vreme za igru je teško kod njih razdvojiti, jer oni uče kroz igru. Mašta im je bezgranična. Možete da im čitate ili pričate priče, da ih oni vama pričaju, da sastavljate zajedničke… Korisne su igre “Na slovo, na slovo” i “Čemu ovo može da služi”. Igrajte se prodavca, lekara, škole/vrtića, porodice, kuvanja ručka, automobilskih trka, pravljenja kuće... Crtajte i bojite. Vajajte skulpture od plastelina ili zamesite testo i pravite kolače. Slušajte muziku, pevajte, svirajte.
Slagalice, bockalice, kocke (obične i lego) neka vam uvek budu pri ruci. Pored svih edukativnih igara potrebno im je i da se što više igraju loptom, lutkama i automobilima.

Vreme za obavljanje kućnih poslova – Iskoristite ovaj period da kod dece stvorite radne navike. Neka nauče da sklanjaju igračke, da slože svoju odeću, raspreme krevet, postave sto. Ova deca su vrlo vredna i kada pomažu osećaju se važno, odgovorno i korisno. Osposobite ih da brinu o sebi – da koriste pribor za ručavanje, da sami obuju čarape, zakopčavaju dugmad, možda i da vežu pertle.

Moguće teškoće: Nedostajaće im boravak napolju, fizička aktivnost, pa im uvedite jutarnju i popodnevnu gimnastiku od 10 do 15 minuta. Bilo bi dobro ako mogu da trče po stanu, ili da se iskaču na vašem krevetu (obezbedite ivice da ne padnu). Pustite muziku i igrajte sa njima, plešite.

Pažnja dece ovog uzrasta kratko traje. Zato imajte u rezervi bar 2-3 različite aktivnosti koje će se smenjivati, jer im uopšte ne smeta da se brzo vrate na ono što su radili pre 15 minuta. A ako ništa ne deluje, tu je dobro odabrani crtani film.

Kako deci osmisliti vreme dok traje vanredno stanje

DECA OD 1. DO 4. RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

Vreme za učenje – Učenje na daljinu deci ovog uzrasta može biti teže i zahtevnije. Potreban im je neko ko će neposredno da prati njihov rad, da ih pohvali, ispravi... Napišite im nedeljni plan aktivnosti i stavite ga na dostupno mesto. Prvo unesite predavanja na televiziji, potom učenje i izradu domaćeg, pa druge obaveze (kao što je sviranje ako idu u muzičku školu), pa zatim igru. Verovatno će im biti potrebno da učite sa njima – da im pregledate domaće zadatke, preslišate ih, možda i da im nešto objasnite.

Vreme za igru ili slobodno vreme – Deca treba i da se odmore, a dok se odmaraju mogu da čitaju, crtaju, gledaju filmove. Mogu da pričaju priče, da izmišljaju nove, da smišljaju različite završetke poznatih bajki. Mogu da osmisle lutkarske ili pozorišne predstave, koncerte, izložbe. Na internetu se može naći kako se prave ukrasi od papira, čestitke ili razne figure. Lutke, autići i kamioni su im i dalje važni i neka se što više igraju. Korisne su društvene igre kao „Čoveče ne ljuti se“, memorije i kvizovi. Budite im partner u šahu.

Vreme za obavljanje kućnih poslova – Radite na njihovim radnim navikama i da nadoknade ako su nešto propustili. Neka brinu o svojim knjigama i igračkama, slažu svoje stvari, pomažu vam u pripremanju obroka, postavljanju stola, raspremanju kuće.

Moguće teškoće: Starijoj deci će možda nedostajati drugari, neka se čuju sa njima telefonom. Možda će se opirati obavljanju kućnih obaveza.

DECA OD 5. DO 8. RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

Vreme za učenje – Neka sami isplaniraju svoje vreme, a vi pratite i kontrolišite drže li se plana, proverite domaće zadatke i preslišajte ih. Dugoročna motivacija za učenjem može biti problem posebno za decu u 6. ili 7. razredu kod kojih je počeo pubertet - interesovanje za školu slabi, pa je neophodno podsećati ih, pogurati, pa i naterati da uče.

Vreme za igru ili slobodno vreme – Društvene mreže i igrice su im najvažnije i najzanimljivije. Iskoristite i njihova interesovanja. Ako vole da vam pomažu u kuhinji, neka istraže svoje omiljeno jelo, napišu priču o njegovom nastanku, nađu recepte i pomognu vam da ga pripremite. Neka istraže znamenitosti mesta na kojem ćete letovati.
Njima nije neophodno da stalno budete uz njih, vole malo da budu sami i odluče šta će raditi. Vaše je da im pomognete kada zatraže. Ako odluče da se dosađuju, to je njihov izbor.

Vreme za obavljanje kućnih poslova – Odredite njihove obaveze i neka ih oni obavljaju. Logično je da sami brinu o svojim stvarima, o svojoj sobi, da je raspremaju i održavaju. A mogu ponešto i vama da pomognu.

Moguće teškoće: Teško će ima pasti razdvojenost od vršnjaka. Telefon i društvene mreže mogu da pomognu. Ako do sada nisu imali obavezu da se bave kućnim poslovima, moguće je da će burno reagovati, ali budite uporni.

Iako su stalno u kući, kontrolišite i pratite šta rade na društvenim mrežama, šta postavljaju, šta komentarišu, sa kim su u kontaktu.

SREDNJOŠKOLCI

Vreme za učenje – Znaju kako da se organizuju, mada bi dobro bilo da svoje obaveze napišu, jer će ih se tada lakše pridržavati. Učenje na daljinu će im biti mnogo lakše, ali ih ponekad pitajte kako napreduju.

Slobodno vreme – I slobodno vreme znaju sami da organizuju. Znaju šta vole, a šta ne vole i vama preostaje da to poštujete.

Vreme za obavljanje kućnih poslova – Trebalo bi da mogu da brinu o sebi, svojim stvarima i prostoru (mada pitanje raspremanja sobe može biti problematično). Ako do sada nisu stekli ove navike, sada će biti teško.

Moguće teškoće: Najteža će biti odvojenost od drugova, nemogućnost bavljenja hobijima (sportom, glumom, plesom...). Društvene mreže će malo ublažiti taj nedostatak, ali nedovoljno. Razgovarajte sa njima ako žele da o ovoj situaciji pričaju sa vama, iako će vam se i suprotstavljati i misliti da sve bolje znaju.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.