Cvetaju projekti u Beogradu

Cvetaju projekti u Beogradu

Beograd se ubrzano razvija sa mnogim projektima u izgradnji, od periferije do centra grada. Ovo je posebno tačno za residential i office space, dok retail sektor malo kaska iza njih. Ovi trendovi bili su glavna tema diskusije na „Booming with new projects – Belgrade development panel“ panelu održanom tokom Balkans Property Forum-a 2019 u Hilton Hotelu u Beogradu 3. decembra. Moderator ovog panela bila je Mia Zečević, CEO Novaston platforme.

"Fokus u ovoj godini bio je na stanovanju i kancelarijskom prostoru, dok je maloprodaja još u fazi razvoja. Prethodne dve godine bile su namenjene investicijama baš u ovom poslednjem segmentu. Ova godina je obeležila i ulazak industrijskih i logističkih centara, što će naročito biti zanimljivo za sledeću godinu“, izjavila je Mia Zečević.

Cvetaju projekti u BeograduGoran Živković (CBRE) i Jovana Martinović (Merin Holdings) razgovarali su o bitnim projektima u Beogradu, od fenomena porasta potražnje stambenog prostora u Beogradu uprkos konstantnom rastu cena m2, preko kupaca u Belgrade Waterfront (domaći vs strani), do aktuelnih i budućih projekata Merin Holdings u regionu.

Klaus Gragber (Erste) pričao je o office space-u, detaljima Project Sirius 2 poslovnog prostora na Novom Beogradu, očekivanom roku završetka radova, kao i o potencijalnim zakupcima. Priča se nastavila sa problematizovanjem pozicioniranja prema konkurenciji, kao i o samoj poziciji Erste Banke kao lidera u real estate investicionom sektoru.

Katarina Gajić (Delta) nastavila je raspravu o razvoju i budućim planovima Delta kompanije, od Delta House projekta koji bi trebal oda postane novo sedište Delte, preko učestvovanja u tenderu i potencijalnih adaptacija Sava Centra, do otvaranja Delta Planet šoping centra u Banja Luci i Varni, kao i do pitanja zašto Delta Planet Autokomanda nije otvoren u 2019.

Cvetaju projekti u BeograduJoško Piteša (Immofinanz) je detaljno objasnio kako retail sektor još uvek može da se razvija u Srbiji u narednim godinama. STOP SHOP kao lider u Srbiji i Sloveniji i planirana ekspanzija na hrvatsko tržište takođe su bili tema razgovora, kao i buduće akvizicije u regionu. Joško Piteša je objasnio kako takmičiti se sa velikim igračima poput BW, MPC, NEPI, Delta, GTC, ili BIG CEE u Beogradu nije dobra strategija, već da ključ leži u širenju na male gradove u formatu retail parkova.

„Beograd ima dovoljno investitora, dok ostatak Srbije ima veliki potencijal za rast. Fokus bi trebalo da bude na projektima koji donose uspeh“ rekao je Piteša, odgovarajući na pitanje zašto se Immofinanz ne fokusira na Beograd.

X
Kolačići

Novaston Grupa može koristiti kolačiće kako bi nam pomogli da razumemo vaše potrebe i pružimo vam bolje korisničko iskustvo. Možete sprečiti postavljanje kolačića preko našeg veb sajta promenom podešavanja vašeg internet pretraživača.